Om ad/hd..

Tenkte å lime inn et innlegg om ad/hd,så dere kan forstå hvilken utfordringer de som må leve med tilstanden må kjempe mot..Å et er neimen ikke småtterier..Skjønner godt at dem blir utagerende og frustrerte! Prøver så godt jeg kan å forstå det å møte behovene til gutten min...Men ikke så lett...Har ikke skrevet dette selv,har bare tilføyd noen linjer på slutten av innlegget...

 

Hypersensitivitet..

Det viktigste å forstå er at et barn med denne type lidelse møter mye stress, det kan være hverdagslige opplevelser.. og deres forsøk på å regulere alt dette innkommende sensoriske stimuli.

ADHDbarn kan oppleve vanskligheter til å mestre belastninger og vil reagere ved å gjøre noe for å føle kontroll over sin situasjon. .

-Dette kan føre til negative og opposisjonelle måter å forholde oss og samhandle for å forenkle deres miljø. Dette kan være kilden til mye av den hyperaktive, engstelige og til og med aggressiv atferd vi kan se med barn som har ADHD....Tenk på sansene og hva som ville skje hvis du var altfor følsom for synsinntrykk, lyder, lukter, berøring, smak og til og med bevegelse. .noe som er så plagsomt att det får deg sint, du føler smerte med, du blir frustrert, noe som gir stor ubehagelighet at du blir kvalm, du vil gråte
HYPERSENSITIVIET KAN VISE SEG PÅ MANGE MÅTER:

Kan føle vanskeligheter i situasjoner hvor barnet er rørt, enten av mennesker eller objekter

* Et enkelt eksempel kan være et barn har problemer med å ha oppmerksomhet i klassen fordi han er fokusert på hans ukomfortable sko

* Kan kjempe mot når du grer eller sjamponering håret, klippe neglene hans, eller pusse tennene.

* Smerte når huden er forsiktig rørt

* føler Uro med å bli klemt/kysset

*Liker ikke å bli rørt eller klemt

Følelsen overveldet til det punktet av panikk ved kjøpesentre, konserter, stadioner, osv. Noen misliker så sterkt berøringer at de har problemer med f.eks å stå i en kø, hvor andre dulter borti en.


Mens andre igjen kan bli overfokusert på ting de synes er godt og behagelig.

*Higer etter visse følelser som de finner beroligende, liker fast trykk. Svarer godt til dype trykket som en bjørnklem fra mamma, eller ha en fast hånd gni ryggen.


Hyperreaksjon til brå støy og berøring, Lyder kan gi store varierende frustrasjonnivåer. Barnet kan dekke ørene for å stenge lyder eller stemmer. Han eller hun kan klage om støy, som for eksempel:

* støvsugere og blandemaskiner.

*lyder som å høre på folk spiser, folk tygger

* lyden av veldig høy musikk, Støyen kan føles som fysisk smerte. spesielt de ikke liker det som blir spilt.

*Akustikken i stormarked kan oppleves irriterende,

*lyden av den konstante trykk trykk trykk på tastaturet.

*overhøre telefonsamtaler, ha dårlig forbindelse, klikking og vibrerende telefoner.

*lyden av ovnen / klimaanlegget
Hvis det ikke er en jevndur..


Mange ADHere har veldig vanskelig for å sovne, når noen har radioen på, eller TV på i stue lavt nok for å høre det på soverommet,men ikke høre handling..

å annet bakgrunnstøy kan også ødelegge nattesøvn som Akutt høring: overfølsom for lyder andre ikke hører: kjøleskap, elektrisk lys, tikkende klokker

* Filmer: for høyt, for overveldende


Selvalgt " bakgrunnsstøy" hjelper dem å holde fokus. også bort fra lyder som blir for stort irritasjonsmoment.Musikken på eller annet hvit støy, mens de gjør leksene.


Klær kan være vanskelig å tolerere for adhdbarn, følsom for ull, nylon Syntetiske klær ect og områder som overlapper hverandre.

* Vil være barbeint, eller omvendt, trenger sokker og sko på hele tiden.

* Ubehag iført smykker

* Liker ofte ikke bade eller dusje, eller liker overdrevent godt.

*Kan oppsøke grisete aktiviteter eller helt unngår dem


Barnet kan bli ivrige når det er for mye å se på.,, 
For mye visuell stimulering kan stresse det følsomme barnet. klasserommene har ofte vegger dekket med plakater og meldinger. For det visuelle sensitive barnet kan det bli for mye for henne å håndtere.Følsom for lys kan gi utslag

* i håndtering av supermarkeder når de blir overveldet av lyssettingen, å overreagerer for sterkt lys

* Mislike strand og sand for solen blir for intens, 
eller kjøre i mørket der gatelys, billys kan bli bli forstyrrende.

*Migrene


Kan være oversensetiv med noen opplevelser, å bli syk :

* Han eller hun kan føle sjøsyk i bil eller heiser.

* Følelse av klaustrofobi/ Fobier

* Vertigo / svimmelhet

* følelesen av tapt balanse* Synes klønete til tider,

* Barnet unngår å flytte eller å bli uventet flyttes, og kan bli engstelig.

* Barnet kan være stiv, anspent og ukoordinert. Han eller hun kan unngå aktiviteter som krever god kropp bevissthet.

*kronisk angioødem og/eller elveblest, fysiologiske responsen på stress


Lukt kan ha en sterk tilknytning til mennesker og steder. 

*Sterke negative reaksjon på parfyme, aversions til ulike lukter som sigaretter, brent mat, bil gasser.


Barnet kan sterkt motsette seg visse strukturer og temperaturer på matvarer.

* Svært følsom smak, en tendens til å avvise mye mat

* Vil reagere på lukter at folk flest ikke ville engang merke for eksempel en moden banan.Overfølsom mot tempraturer. følelse for varmt eller for kaldt.

*De melder seg ut psykisk viss de ikke mestrer ting,de kan oppleves som at de har sovna med øynene åpne

* Veldig følsomme for krittikk .Selv om de har gjort no galt,å får høre det,er det sårt for dem. Grunnen til det er at Barn med ad/hd mangler evnen til å se fremover i tid og se konsekvensene av det de gjør. Men den kan trenes opp. Det tar tid.Men det er ikke umulig. De mangler også det som heter impulskontroll. De tenker ikke konsekvenser før etterpå. For så å glemme det rett etterpå igjen.Så gjør de samme gale ting gang,på gang..I flere år.. Dette gjør selvsagt no med selvfølelsen og selvtilliten. 

Så først og fremst er det viktig å legge mer vekt på ros enn ris ovenfor disse barna. De skal roses opp skyene hver gang de har gjort no bra. Det er viktig for selvfølelse og selvtillit. 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Synnøve

Synnøve

30, Askim

heisann!! Synnøve her! 31 år og har to nydelige gutter på 9 og 11 år og verdens herligste samboer! vi har holdt sammen 8 gode år!disse gutta er mitt ALT <3 vi har også mange andre barn.Driver oppdrett av kaniner :-)avler dvergveddere,liten sølv og vedder/løve.Har også 4 katter og 2 hetterotter:-) i denne bloggen vil jeg skrive om hverdagen på godt og vondt,temaer/nyheter som opptar meg,om dyra våre og om asperger og ad/hd,for at mennesker skal forstå det bedre.Siden min yngstesønn har den diagonosen,og blir ofte misforstått og tatt som et problembarn..Det skal også sies at jeg blogger for min egen del å ikke for å få mest mulig lesere eller for å underholde andre..Men bli gjerne leser,koselig det :-) Elsker mine trofaste få lesere <3vi blogges :-)

Kategorier

Arkiv

hits