"problem" barn/adferdsvansker.

Hei alle flotte bloggere :-D dette blir et langt innlegg for dere,håper dere orker å lese gjennom det meste :-) viss ikke skjønner jeg det godt altså! :-) men trur mange har godt av å lese det..prøvd så godt jeg kan å dele opp i avsnitt og ikke så mye skrift på engang :-)

 

I dag vil jeg skrive litt om det folk ofte kaller problembarn. Å jeg vet hva jeg snakker om,siden jeg har barn selv som trenger en del ekstra. Yngste sønn har som dere sikkert har fått med dere asperger med tilleggsdiagonosen ad/hd. Eldstesønn skal utredes i høst. Jeg er ganske åpen om det,for føler det ikke er no å være flau over eller tie ihjel! Gutta vet også at jeg har denne bloggen og vet en del om hva jeg skriver. Jeg vil ikke prate over hodet på gutta mine. De har krav på å vite! å de syns det er helt greit! de er herlige,vakre barn som trenger å bli sett og som trenger å bli respektert som de individer de er!

 

Dessuten har de utrolig mye og gi oppi dette! de er ofte svært smarte og dypttenkende,tar man seg tid til å sette seg ned å snakke med dem,så har de ganske mye fornuftig og morsomt å si :-) dette er ildsjeler på godt og vondt! det er liv,futt og fart! ofte spesialiserer de seg på ting.Dette kan de ALT om! å det er faktisk ganske morsomt og facinerende! og de er fulle av kjærlighet,bare de blir forstått! og de forstår mye andre barn ikke forstår.

 

Men føler det er litt tabubelagt egentlig..Grunnen til at jeg velger å være åpen om det her på blogg,er for å skaffe innfo. Og for å spre budskapet,om at dette er ikke barn som er slemme..om man oppfatter dem sånn,så mener dem det hvertfall ikke! disse barna er fryktelig missforståtte! mange av dem blir ikke plukka opp av barnehage/skole engang.. De blir bare stemplet som slemme og ulydige! også døtter de skylden på foreldrene...har selv vært der..Men etter å ha prøvd å  tegna og forklart i x-anntall år,blei jeg endelig hørt!

 

Vi måtte faktisk flytte til et annet fylke,før barna blei plukka opp og før vi blei hørt...Da skjedde det ting! Med at disse barna er missforståtte mener jeg isammenligning med et barn som er blind feks. Du ber ikke det barnet om å se seg for! Barn med ad/hd,add,asperger osv. Har også et handicap...bare at det er usynelig..de mangler bla impulskontroll..det er en ting som mangler de ikke kan noenting for! ikke at man skal la det skure og gå fordet om. De må lære seg dette som alle andre! så godt det lar seg gjøre hvertfall..det jeg har erfart,er at de må få lov til å feile og lære selv også! så kan man snakke om det etterpå :-)

 

Men på en skånsom måte og man må ha MASSE tålmodighet! disse barna trenger hjelp! selv går mine sønner hos fagfolk som lærer dem dette..impulskontroll,sinnemestring,mestring av følelser gennerelt! er ikke no hemmlighet at disse barna er hyperfølsomme mentalt! de gråter lett,blir lett sinte osv.. ofte også veldig følsomme i huden også..spes aspergere..De må ofte ha nyvaska klær hver dag,som er dynka i tøymykningsmiddel..fordi de er tektile (altså overfølsomme i huden)

 

Jeg er fullt klar over at de gjør mye rart..å får høre ofte at de er slitsomme,høylytte,slemme,skravlete,masete osv..voldsomme i lek er dem også..Kan de ikke bare skjerpe seg?? Nei de kan ikke det! ikke uten at de har en god del hjelp! blir de ikke plukka opp av systemet og får hjelp,er dem faktisk ganske maktesløse..

 

Mange kaller også disse barna for indigobarn/krystallbarn. De mener at alle er forskjellige og at det ikke finns diagonoser..Og at de har kommet for å forandre verden. Koselig det. Men velkommen til den virkelige verden! det er faktisk ikke no hemmelighet at dem trenger ekstra hjelp i denne verdnen..og dette er faktisk bevist! jeg kan med hånda på hjertet si at det ikke hadde gått så bra med mine små,uten et navn på det.

 

Yngste sønn kunne nesten ingenting etter et skoleår..det han kunne når han kom dit vi flytta var bokstaven y og q..thats it! da gikk han i 2.kl!! om skolen ikke hadde plukka opp,at dette muligens var aspberger og tatt han ut av klassen og jobba pedagogisk med han,hadde han fremdeles ikke lært no..ikke fordi han er dum,men fordi han har et handicap...han melder seg ut av denne verdnen! og uten et navn på det,har han heller krav på lite..noen få timer ute av klassen kansje...men ellers ingenverdens ting! hadde han ikke hatt en navn på det,så hadde han ikke vært den gutten som blomstrer opp og har lært seg MASSE og er såå stolt og fornøyd med det! nettop fordi han ikke hadde hatt krav på no..

 

Om vi da hadde gått etter dette indigobarn greiene..bare godtatt han som han var,alle er forskjellige..er ikke no galt med han...åssen trur dere seriøst det hadde gått?? eneste jeg er enig i om det,er at vi trenger ikke proppe i dem medesiner! ingen av mine gutter har eller skal noengang gå på medesiner...ikke så lenge jeg får bestemme hvertall..de skal ikke blir avhengi av piller for å takle hverdagen...de skal lære seg og takle den selv!  med god hjelp fra fagpersoner og seff gjennom oss som foreldre :-) vi får god hjelp fra nannyer også...som skal lære oss noen teknikker :-)

 

Så kjære lesere. Dette er ingen enkel oppgave! de kan oppfattes som utakknemlige,frekke og respektløse..Barn uten oppdragelse..Men ofte er det ikke sånn..Noen ganger JA! men som oftest er det no annet som ligger bak. Jeg ber dere. Om neste gang dere møter  et barn dere oppfatter som mye av dette ovenfor..ikke døm for hardt..det kan faktisk hende at hverken barnet eller foreldre kan no for det.

 

Eller om dere går på skolen med noen som kansje ikke snakker like bra,ikke er skoleflink så har ikke det no med IQ å gjøre! de ligger faktisk ofte over oss i IQ ! hehe...De har bare problemer med å holde seg i denne verdnen og hodet er bare rot,med masse tanker,virrvar og følelser..1000 spm med 3000 forkjellige svar trur jeg man kan beskrive det som. Så derfor er det vanskelig for dem å fungere og lære like fort..

 

Tusen takk for at dere leste :-) 

 

Andre foreldre her med barn som har ad/hd,add osv? 

Eller noen som har det selv her?

 

Klem Synnøve

 

 

 

4 kommentarer

Aina Bjornstad

17.sep.2011 kl.22:11

Tusen takk for et viktig og fint innlegg! Jeg kjenner igjen en del av problematikken. Sønnen min, som nå er 18, har ADHD og dysleksi, og det har vært en kamp både for han og for meg ift bl.a skolen. Han har ingen reell kompetanse fra grunnskoleårene, dvs ingen karakterer. Han klarer seg likevel ganske godt - går nå på videregående - vanlig skole to dager i uka, med tilrettelagt målplan, samt jobber tre dager i uka, praksis i bedrift (som en del av skolegangen) Jeg nevner dette siste, i tilfelle du (som jeg var) er bekymret for gutta dine mht utdannelse. Marius er utrolig intelligent, selv om han ikke har konsentrasjon nok til å få ned så mye på papiret.. Han har scoret langt over gjennomsnittet på stor intelligenstest ved BUP, så du har rett i det med intelligens hos barn med slike diagnoser!

Stå på! Du gjør en kjempejobb som mor slik du står på for gutta dine :) Så lenge du ser hvem de er, og roser dem for de menneskelige kvalitetene, så står de rustet for de utfordringene de nok møter underveis i årene fremover! Klem til deg

EmEli

17.sep.2011 kl.22:49

Enig med Aina, hun fikk sagt det meste jeg ville si, men kan jo slenge på at jeg selv har ADHD, og sånn er det bare. En slik "usynlig" diagnose er nok de vanskeligste å håndtere, nettopp fordi de ikke synes, så slike barn har lett for å bli misoppfattet av andre mennesker, men slikt som ADHD blir jo mer og mer vanlig. Men jeg skjønner problematikken, og det er vanskelig å gjøre med. Noen ganger må man vel bare si det rett ut: Jeg er ikke dum eller oppmerksomhetsyk, jeg har ADHD. Folk har lettere for å forstå da, men så var det det å faktisk få en slik diagnose... Foreldrene mine slet en del de og for å få meg til utredning, og da jeg endelig fikk diagnosen, var det en lettelse å vite at jeg ikke bare var usedvanlig fjern og avsosial, men at det skyldtes en diagnose! Bra innlegg!!

Synnøve

17.sep.2011 kl.23:11

Aina Bjornstad: Åh! så godt at jeg ikke er aleine om det her :-) tusen takk for kommentar og nydlige ord!:-D beit meg merke i det du skreiv om skolen,å for oss var veldig viktig innfo. Vi driver å utarbeider IOP på begge gutta nå (individuell plan) å begge har ansvarsgruppe som består av ppt,barnevern,rektor,lærer/e,helsesøster,barnepsykolog og familievern :-) Men er jo som du sier..det er ikke lett å få hjelp og få dem til utredning...det var dette med usynlighet igjen da... Har kjempa i maaangee år,før det endelig ble gjort no..Så angrer ikke et sek på at vi flytta!:-D

Bra gutten din klarer seg bra :-D det er nok mye du som kan ta æren der :-) klem tilbake :-)

Synnøve

17.sep.2011 kl.23:18

EmEli:Takk for kommentar og bra du står frem :-) står respekt av det :-) trur jeg har nevnt det før til deg...men noen av de herligste og morsomste menneskene jeg har møtt og er venner med har ad/hd..men har også møtt på de av dem som ikke er morsomme å ha med å gjøre...det gjelder som regel dem som ikke har blitt plukka opp og blitt jobba med da...Da havner dem på feil spor :-( så er så utrolig viktig at de blir tatt seriøst! å at skolene blir flinkere på å se sånn..og andre mennesker rundt..kan faktisk bety forskjell på liv og død..mange av de som har havna i feil spor er faktisk selvmordskanidater..utrolig trist :-( les også svar jeg skreiv til Aina,det er like mye svar til deg :-)

Skriv en ny kommentar

Synnøve

Synnøve

30, Askim

heisann!! Synnøve her! 30 år og har to nydelige gutter på 9 og 11 år og verdens herligste samboer! vi har holdt sammen 8 gode år!disse gutta er mitt ALT <3 vi har også mange andre barn.Driver oppdrett av kaniner :-)avler dvergveddere,liten sølv og vedder/løve!:-) i denne bloggen vil jeg igrunn skrive om alt og ingenting..på godt og vondt..vi blogges :-)

Kategorier

Arkiv

hits